O jogi2019-01-15T08:43:44+01:00

Joga

Joga je skup telesnih i mentalnih vežbi, stil života, put samousavršavanja i samoostvarenja, koji sa otklanjanjem fizičkih i psihičkih prepreka i slabosti pokreće buđenje uspavanih sposobnosti, energije i potenciala. Joga vodi do razotkrivanja već postojeće unutrašnje mudrosti, spoznaje istine, pripadnost večnom i celini. Ispravno upražnjavanje joge (pod nadzorom iskusnog u jogi) poboljša se fizičko i psihičko zdravlje i  život postaje ispunjen mirom, radošću i ljubavlju, postaje kvalitetniji.

Ova veština neprocenjive vrednosti potiče iz Indije i stara je više hiljada godina.

Pozitivne promene kod vežbanje joge su: 

Poboljšano psihofizičko zdravlje, bolje međuljudski odnosi i odnos prema prirodi, veći uspeh u životnim aktivnostima (sport, posao, studije…) , što je nesumnjivo dokazano kroz razne studije i kroz životno iskustvo.

Poboljšan kvalitet sna, bolja koncentracija, veća mentalna stabilnost, bolje držanje tela, povećanost psiho fizičke energije, otvorenost, snaga za pozitivne promene, smanjena fizička i psihička zavisnost, smanjenje ili odsustvo nekih psiho-fizičkih nepravilnosti su neki od uobičajenih promena koje vežbači primete na sebi.

Vrste Joge

Postoje mnogobrojni sistemi joge, kao na primer:

  • Hatha Yoga – Samoostvarenje kroz odredjene telesne, disajne i mentalne vežbe kroz sticanje sve veće kontrole nad telom i umom. Ova vrsta ili neka od njene podvrste kao naprimer Kundalini-, Vinyasa-, Power-, Bhikram-, Astanga-, Restorativna Yoga itd. se praktikuju najviše u svetu.
  • Raja Yoga – Samoostvarenje postignuto kontrolom uma.
  • Jana Yoga – Samoostvarenje usvajanjem dubokih mudrosti.
  • Kundalini Yoga – Spajanjem snaga suprotnosti pobudjuje kundalini energiju koja vodi samoostvarenju.
  • Bhakti Yoga – Samoostvarenje kroz odanost, divljenje, obožavanje.
  • Nada-Kirtan Yoga -Samoostvarenje upotrebom mantri – zvučnih formula.
  • Seva Yoga – Samoostvarenje kroz nesebično služenje.
  • Kharma Yoga – Samoostvarenje kroz delanje bez osvrtanja na plod delanja.

Česta Pitanja i Odgovori

Zašto se zadržati u pložaju?2019-01-15T08:09:29+01:00

Svaki položaj ima određene energo-psihofizičke uticaje. Ostajući u položaju taj uticaj se izražava, budeći energiju izražene regije i otklanjajući blokade. Obično  se zadržavamo u položajima od 5 do 60 sekundi, a svakako individualno u granicama prijatnosti.

U zadržanom položaju efikasnije se produbljuje svesnost, i stvora se mogućnost za još finije korekcije koje dalje produbljuju efekat vežbe.

Šta poneti sa sobom na jogu?2019-01-15T07:59:33+01:00

Potrebno je poneti jedan peškir, koji ćete položiti ispod lica kod vežbi koje se izvode u ležećem položaju.

Pored toga dovoljna je lagana odeća koja obezbeđuje veliki obim pokreta.

Prostirki i vode za piće ima u Yoga centru Subotica.

Šta je meditacija?2019-01-15T07:48:50+01:00

Kad kažemo da meditiramo, zapravo radimo određene vežbe, koje se mogu razlikovati, ali imaju isti cilj – stišavaju um.

Baziraju se na fokusiranost uma, jer ustvari fokusirani um je miran um. Meditacijom zovemo i određeno stanje koji je plod vežbe meditacije, to je stanje nepristrasnog svedoka, stanje čiste svesti, prisustnosti, stanje mira, lakoće i svežine.

Na koji termin doći?2019-01-15T08:00:51+01:00

Ako prvi put dolazite i prosečne ste kondicije i snage (čak i nešto ispod) onda je preporučljivo početi sa joga , gde ima i vežbe, i tehnike disanja i meditacije prosečne težine.

Nakon časa možete odlučiti , da li ćete na jogu 1 gde su vežbe minimalno zahtevne, ili na vinyasa jogu gde su fizičke zahtevne sa manje meditacije ili na jogu 3 gde su prisutne naprednije joga tehnike, kao bande, mudre i duže zadržavanje u položaju ili na meditaciju gde je samo meditacija ili i dalje na joga 2.

Koliko puta nedeljno je preporučljivo vežbati hatha ili vinyasa jogu?2019-01-15T08:06:29+01:00

Preporučljivo je vežbanje najmanje dva a maksimalno šest puta nedeljno, za optimalni rezultat.

Dan odmor je neophodan kod vrsta joga koje sadrže fizičke vežbe, zbog odmora tela.

Koliko pre časa jesti?2019-01-15T07:57:06+01:00

Pre vežbanja nije preporučljivo jesti 3-4 časa.

Vežbanje je najbolje izvoditi na prazan stomak.

Ko može da vežba jogu?2019-01-15T07:53:05+01:00

Svako ko želi pozitivne psihifizičke promene nezavisno od građe tela, starosno doba, religije, ekonomskog statusa ili bilo kojeg uverenja.

Nije joga samo za mirne, tihe, fleksibilne i mršave ljude.

Joga pomaže stišavanje uma i optimalnu telesnu građu.

Kako se učlaniti?2019-01-15T07:51:58+01:00

Prvi put kad dođete, javite se instruktoru, koji će Vas uputiti gde su svlačionice, gde su prostirke, gde da smestite prostirku itd.

Ako imate zdravstvenih smetnji obavezno ih prijavite pre časa instruktoru.

Na prvom času neophodno je popunjavanje 3 formulara:

-Formular za učlanjenje u udruženje Yoga Centar Subotica.

-Formular o zdravstvenom stanju i istorija bolesti.

-Formular za izjavu o preuzimanju odgovornosti kod vežbanja na sebe.

Formulare je neophodno popuniti, kako bi ste stekli pravo na članstvo u Yoga centru Subotica i kako bi instruktori imali uvid u Vaše zdravstveno stanje. Prvi čas je besplatan, a posle se može se uplaćivati 10 časova odjednom ili po času.

Kada će se pojaviti rezultat?2019-01-15T08:07:42+01:00

Prvi rezultati se javljaju već nakon prvog treninga, a vremenom sve više, u zavisnosti od više faktora, kao na primer predispozicije, marljivosti i pravilnog vežbanja.

Da li vredi forsirati vežbe za brži rezultat?2019-01-15T08:11:43+01:00

Treba uskladiti ciljeve sa zdravim granicama naših mogućnosti i raditi u granicama prijatnosti, ne prelazeći granicu prijatnog naprezanja i istezanja.

Pronalazeći tu zlatnu sredinu, radeći u tom spektru, izbegavaju se povrede, dok se stimuliše pozitivna promena. Često uzimamo za primer zatezanje žice na gitari, koja najlepše svira kad nije pretegnuta a ni labava. Gledajući na duži period tako se najbrže napreduje uz manje naprezanje a dovoljan trud i marljivost.

Da li je, i koliko bitno način disanja?2019-01-15T08:14:20+01:00

Pravilno disanje, pospešuje optimalnu funkciju celog organizma i umiruje nervni sistem. Takođe u velikoj meri utiče na psihofizičko zdravlje generalno, kao i na izdržljivost u položajima i na fokusiranost uma, što doprinesi boljem rezultatu vežbe.

Dalje, učimo specifične tehnike disanja (pranajame), kojima utičemo na specifičan način na slobodnije kretanje energije u telu, budeći energiju i otklanjajući energetske blokade u telu.

Kada je energija probuđena, ona slobodno teče stvarajući prirodno stanje mira i vedrine, opšte lakoće u telu i umu.

Da li je problem zaspati u toku meditacije?2019-01-15T08:04:30+01:00

Često se pri meditaciji u ležećem položajudesi da se zaspi. Cilj te vežbe je da se i telesno i mentalno opustimo a da ostanemo budni, prisutni pažnjom, svesni svih telesni i mentalnih procesa iznutra i bez ikakvih argumenta, samo kao tihi posmatrači. Ali često kada se opustimo zaspemo, što nije nikakav problem i obično se to dešava na početku bavljenja jogom. Potrebno je da se trudimo da ostanemo budni, jer u toj vežbi je važan elemenat naša pažnja, uz pomoć koje se dešava transformacija, jer spavanjem se kratko opustimo, a meditacijom postižemo duhovno približavanje večnom miru u sebi.

Da li je normalno imat bolove posle vežbe?2019-01-15T08:10:46+01:00

Ako imamo bolove i posle vežbe, osim blagog upale mišića, treba konsultovati intruktora.

Bol u telu nije ,,normalan’’ posle joge i verovatno je u pitanju nepravilno izvođenje vežbe ili ne adekvatna odnosno ne prilagođena vežba.

Da li je joga religija ili sekta?2019-01-15T07:55:35+01:00

Na joga času, radeći određene fizičke i takozvane mentalne vežbe razvija se sklad tela, uma i duha, razotkriva se unutrašnja mudrost.

Dakle, joga u suštini nije religija i nije sekta, ali je pre duhovna, nego telesna vežba. Ne nameće nikakvu specifičnu veru, nego pomaže u pronalaženju svoje sopstvene autentične vere, istine u sebi, povezanost sa celinom, božanstvom. Tada celo postojanje i život u opšte dobija dublji smisao za nas, i postajemo religiozniji odnosno naša opšta religioznost se produbi u nama.

Ali sasvim je u redu i koristiti jogu samo za pobojšanje telesnog ili mentalnog zdravlja, ako je to trenutna potreba. Ukoliko se posle pojave potrebe i dubljeg smisla i tu će joga pomoći :).