O Nama2020-09-16T19:39:20+01:00

Joga Centar Subotica

Joga Centar Subotica je udruženje koje se bavi širenjem i podučavanjem multidisciplinarnog joga znanja i vežbi, te za primarni cilj postavlja unapredjenje kvaliteta života ljudskog društva.

Budući da je neprofitna organizacija (udruženje), visina članarina je odredjena da pokrije  troškove udruženja Joga Centar Subotica

Stručno usavršavanje instruktora je kontinuirano u interesu kvaliteta podučavanja u Udruženju.

POGLEDAJ PROGRAME

Udruženje Yoga centar Subotica

Udruženje je član nadležnih saveza u zemlji i nadležnih saveza u inostranstvu.

Joga Centar Subotica se bavi širenjem joga tehnike i joga filozofije, obučavanjem joga instruktora kroz organizovane joga časove, joga kampove i predavanja. Trudimo se da  joga vežbe  prenesemo jednostavno, razumljivo , kako bi se mogla što pre steći sposobnost samostalnog rada.

Kućni red i način učlanjenja

Od vežbača se očekuje da se pridržavaju kako vremena početka, tako i vremena završetka treninga. Ako planiraju odlazak pre kraja časa, potrebno je prethodno javiti instruktoru.

Od svih vežbača se očekuje da međusobne razgovore pre časa svedu na minimum kako se ne bi uznemiravali oni koji pokušavaju da se povežu sa svojom unutrašnjom tišinom, a da se od medjusobnog razgovora u toku časa uzdržavaju u potpunosti (i telefonskih razgovora u sporednim prostorijama). Očekuje se da svi studenti isključe svoje mobilne telefone pre časa (ili da isključe zvuk i vibraciju).

U joga centru se posvećuje posebna pažnja čistoći, te se to očekuje i od svih vežbača. Izuvanje je obavezno. Vežbači se pozivaju da paze na svoju ličnu higijenu, kako zbog sebe tako i zbog drugih studenata. Vežbači se mole da ne koriste jake mirise ili dezodoranse, najbolje da ih uopšte ne koriste za vreme vežbanja. Prazne flaše i plastične čaše za jednokratnu upotrebu posle treninga ukloniti za sobom.

Na trening se dolazi praznog stomaka, dakle ne treba jesti 3-4 sata pre treninga (izuzev lako svarljivih namirnica kao što su voće i sl. a koje se mogu jesti najmanje sat pre treninga). Konzumiranje hrane u toku časa nije dozvoljeno, dok bezalkoholna pića jesu. Pod dejstvom substanci koje značajno utiču na psihičke procese nije dozvoljeno učestvovanje na javnim časovima.

Mole se studenti da obaveste učitelja o bilo kakvim povredama i promenama u zdravlju, ili telesnim stanjima ( i nastanak trudnoće). Vežbe OBAVEZNO raditi u granicama prijatnosti, ne gledati druge, ne takmičiti se sa drugima, strogo poštovati granice svojih mogućnosti, po potrebi prekinuti vežbu, odmoriti, i kasnije nastaviti. Ne koristiti žvakaću gumu.

Studenti treba da poštuju i svoje potrebe i granice a takodje i potrebe i granice drugih. Pitanja vezano za nejasnoće u vezi vežbe postavljati po mogućnosti pre ili posle vežbe, ako učenik ima da pita ili da kaže nešto neodloživo moli se da pridje i da pita ili kaže tiho instruktoru. Moguće je ugovoriti besplatnu konsultaciju sa učiteljom za lična pitanja koja traže diskreciju.

Temperatura u centru je oko 20 celsiusa, tako da se preporučuje da studenti nose pamučnu laku garderobu za vežbanje, i po mogućnosti da budu bosih nogu.

Centar je opremljen potrebnim pomagalima za vežbanje joge. Naravno, ako članovi žele mogu doneti i koristiti svoje prostirke, ćebad itd, ali se mole da nakon treninga svoje lične stvari ponesu sa sobom (osim lične prostirke) jer joga centar ne odgovara za sigurnost njihove lične imovine. Vrednosti se mogu ostaviti pored prostirke u sali za vežbanje (novčanici, mobilni telefoni, nakit itd)

Prvi put kad dođete, javite se instruktoru, koji će Vas uputiti gde su svlačionice, gde su prostirke, gde da smestite prostirku itd.

Ako imate zdravstvenih smetnji obavezno ih prijavite pre časa instruktoru.

Na prvom času neophodno je popunjavanje 3 formulara:

-Formular za učlanjenje u udruženje Yoga Centar Subotica.

-Formular o zdravstvenom stanju i istorija bolesti.

-Formular za izjavu o preuzimanju odgovornosti kod vežbanja na sebe.

Formulare je neophodno popuniti, kako bi ste stekli pravo na članstvo u Yoga centru Subotica i kako bi instruktori imali uvid u Vaše zdravstveno stanje. Prvi čas je besplatan, a posle se može se uplaćivati 10 časova odjednom ili po času.

TIM SARADNIKA

Németh Zsolt
Németh ZsoltPredsednik joga centra, hatha joga, obuka joga instruktora, seminari, voditelj joga kampa
063/547-131
zoltyoga@gmail.com
Németh David
Németh DavidAdministrator joga centra, kirtan joga
063/547-028
Milica Sivić
Milica SivićAerial joga
064/975-54-15
Andrea Fürstner
Andrea FürstnerUmerena hatha joga, Joga za početnike
063 455 826
Vanja Subotić
Vanja SubotićVinyasa joga
064/205-251-7
svanjavathy@gmail.com
Mira Todorov
Mira TodorovBlaga i umerena hatha joga
069/3742360
Maja PrćićUmerena joga, joga za decu
Németh MelindaJoga
069/199-45-41
Mirjana DokmanovićUmerena joga

Pišite nam ili nas pozovite!

YOGA CENTAR UDRUŽENJE SUBOTICA

Адреса: CARA LAZARA 17
Рачун: 205-170991-51
Место: SUBOTICA
Статус: укључен у платни промет
Општина: Subotica
Матични број:
28061609
Делатност: Delatnost ostalih organizacija na bazi učlanjenja
Порески број: 107264389
Банка: Komercijalna banka A.D.- Beograd
Датум: 05.10.2011 / 03.02.2014 / 03.02.2014

Česta pitanja i odgovori

Kako se učlaniti?2019-01-15T07:51:58+01:00

Prvi put kad dođete, javite se instruktoru, koji će Vas uputiti gde su svlačionice, gde su prostirke, gde da smestite prostirku itd.

Ako imate zdravstvenih smetnji obavezno ih prijavite pre časa instruktoru.

Na prvom času neophodno je popunjavanje 3 formulara:

-Formular za učlanjenje u udruženje Yoga Centar Subotica.

-Formular o zdravstvenom stanju i istorija bolesti.

-Formular za izjavu o preuzimanju odgovornosti kod vežbanja na sebe.

Formulare je neophodno popuniti, kako bi ste stekli pravo na članstvo u Yoga centru Subotica i kako bi instruktori imali uvid u Vaše zdravstveno stanje. Prvi čas je besplatan, a posle se može se uplaćivati 10 časova odjednom ili po času.

Šta je meditacija?2019-01-15T07:48:50+01:00

Kad kažemo da meditiramo, zapravo radimo određene vežbe, koje se mogu razlikovati, ali imaju isti cilj – stišavaju um.

Baziraju se na fokusiranost uma, jer ustvari fokusirani um je miran um. Meditacijom zovemo i određeno stanje koji je plod vežbe meditacije, to je stanje nepristrasnog svedoka, stanje čiste svesti, prisustnosti, stanje mira, lakoće i svežine.

Ko može da vežba jogu?2019-01-15T07:53:05+01:00

Svako ko želi pozitivne psihifizičke promene nezavisno od građe tela, starosno doba, religije, ekonomskog statusa ili bilo kojeg uverenja.

Nije joga samo za mirne, tihe, fleksibilne i mršave ljude.

Joga pomaže stišavanje uma i optimalnu telesnu građu.

Da li je joga religija ili sekta?2019-01-15T07:55:35+01:00

Na joga času, radeći određene fizičke i takozvane mentalne vežbe razvija se sklad tela, uma i duha, razotkriva se unutrašnja mudrost.

Dakle, joga u suštini nije religija i nije sekta, ali je pre duhovna, nego telesna vežba. Ne nameće nikakvu specifičnu veru, nego pomaže u pronalaženju svoje sopstvene autentične vere, istine u sebi, povezanost sa celinom, božanstvom. Tada celo postojanje i život u opšte dobija dublji smisao za nas, i postajemo religiozniji odnosno naša opšta religioznost se produbi u nama.

Ali sasvim je u redu i koristiti jogu samo za pobojšanje telesnog ili mentalnog zdravlja, ako je to trenutna potreba. Ukoliko se posle pojave potrebe i dubljeg smisla i tu će joga pomoći :).

Koliko pre časa jesti?2019-01-15T07:57:06+01:00

Pre vežbanja nije preporučljivo jesti 3-4 časa.

Vežbanje je najbolje izvoditi na prazan stomak.

Šta poneti sa sobom na jogu?2019-01-15T07:59:33+01:00

Potrebno je poneti jedan peškir, koji ćete položiti ispod lica kod vežbi koje se izvode u ležećem položaju.

Pored toga dovoljna je lagana odeća koja obezbeđuje veliki obim pokreta.

Prostirki i vode za piće ima u Yoga centru Subotica.

Na koji termin doći?2019-01-15T08:00:51+01:00

Ako prvi put dolazite i prosečne ste kondicije i snage (čak i nešto ispod) onda je preporučljivo početi sa joga , gde ima i vežbe, i tehnike disanja i meditacije prosečne težine.

Nakon časa možete odlučiti , da li ćete na jogu 1 gde su vežbe minimalno zahtevne, ili na vinyasa jogu gde su fizičke zahtevne sa manje meditacije ili na jogu 3 gde su prisutne naprednije joga tehnike, kao bande, mudre i duže zadržavanje u položaju ili na meditaciju gde je samo meditacija ili i dalje na joga 2.

Da li je problem zaspati u toku meditacije?2019-01-15T08:04:30+01:00

Često se pri meditaciji u ležećem položajudesi da se zaspi. Cilj te vežbe je da se i telesno i mentalno opustimo a da ostanemo budni, prisutni pažnjom, svesni svih telesni i mentalnih procesa iznutra i bez ikakvih argumenta, samo kao tihi posmatrači. Ali često kada se opustimo zaspemo, što nije nikakav problem i obično se to dešava na početku bavljenja jogom. Potrebno je da se trudimo da ostanemo budni, jer u toj vežbi je važan elemenat naša pažnja, uz pomoć koje se dešava transformacija, jer spavanjem se kratko opustimo, a meditacijom postižemo duhovno približavanje večnom miru u sebi.

Koliko puta nedeljno je preporučljivo vežbati hatha ili vinyasa jogu?2019-01-15T08:06:29+01:00

Preporučljivo je vežbanje najmanje dva a maksimalno šest puta nedeljno, za optimalni rezultat.

Dan odmor je neophodan kod vrsta joga koje sadrže fizičke vežbe, zbog odmora tela.

Kada će se pojaviti rezultat?2019-01-15T08:07:42+01:00

Prvi rezultati se javljaju već nakon prvog treninga, a vremenom sve više, u zavisnosti od više faktora, kao na primer predispozicije, marljivosti i pravilnog vežbanja.

Zašto se zadržati u pložaju?2019-01-15T08:09:29+01:00

Svaki položaj ima određene energo-psihofizičke uticaje. Ostajući u položaju taj uticaj se izražava, budeći energiju izražene regije i otklanjajući blokade. Obično  se zadržavamo u položajima od 5 do 60 sekundi, a svakako individualno u granicama prijatnosti.

U zadržanom položaju efikasnije se produbljuje svesnost, i stvora se mogućnost za još finije korekcije koje dalje produbljuju efekat vežbe.

Da li je normalno imat bolove posle vežbe?2019-01-15T08:10:46+01:00

Ako imamo bolove i posle vežbe, osim blagog upale mišića, treba konsultovati intruktora.

Bol u telu nije ,,normalan’’ posle joge i verovatno je u pitanju nepravilno izvođenje vežbe ili ne adekvatna odnosno ne prilagođena vežba.

Da li vredi forsirati vežbe za brži rezultat?2019-01-15T08:11:43+01:00

Treba uskladiti ciljeve sa zdravim granicama naših mogućnosti i raditi u granicama prijatnosti, ne prelazeći granicu prijatnog naprezanja i istezanja.

Pronalazeći tu zlatnu sredinu, radeći u tom spektru, izbegavaju se povrede, dok se stimuliše pozitivna promena. Često uzimamo za primer zatezanje žice na gitari, koja najlepše svira kad nije pretegnuta a ni labava. Gledajući na duži period tako se najbrže napreduje uz manje naprezanje a dovoljan trud i marljivost.

Da li je, i koliko bitno način disanja?2019-01-15T08:14:20+01:00

Pravilno disanje, pospešuje optimalnu funkciju celog organizma i umiruje nervni sistem. Takođe u velikoj meri utiče na psihofizičko zdravlje generalno, kao i na izdržljivost u položajima i na fokusiranost uma, što doprinesi boljem rezultatu vežbe.

Dalje, učimo specifične tehnike disanja (pranajame), kojima utičemo na specifičan način na slobodnije kretanje energije u telu, budeći energiju i otklanjajući energetske blokade u telu.

Kada je energija probuđena, ona slobodno teče stvarajući prirodno stanje mira i vedrine, opšte lakoće u telu i umu.

Go to Top